wachten...

Succes

→ Winkelwagen bijgewerkt

Info

→ Winkelwagen bijgewerkt

Succes

E-mail verzonden!

Fout

E-mail niet verzonden!

Fout

Artikel niet meer op voorraad!

Fout

Succes

Succes

Fout

UN campus Bonn

en een bloementuin rond het nieuwe klimaatbureau van de UN

Begin 2013 lanceerde het Bundesambt für Bauwesen und Raumordnung uit Berlijn i.s.m. de Verenigde Naties (UN) een prijsvraag voor een opmerkelijke opgave op een historische plek in Bonn. De UN heeft nieuwbouw nodig voor haar klimaatbureau UN FCCC (UN Framework Convention on Climate Change). Deze nieuwbouw is gedacht op de per 2002 voor de UN heringerichte oude parktuin en gebouwen van de voormalige Bondsdag en Partijgebouwen. De Bondsdag en partijen verhuisden in 1999 naar Berlijn, met de vestiging van enkele bureaus van de UN vonden de oude parktuin en gebouwen in 2002 een passende nieuwe gebruiker. De UN heeft extra m2 nodig voor circa 330 medewerkers. Het is aan bijna 200 integrale architectenteams in een wereldwijde prijsvraag om hiervoor oplossingen te bedenken. Denkmalschutz van gebouwen, bomen en tuinen en veiligheid zijn doorslaggevende uitgangspunten voor selectie. Met een vrolijk kritische aanpak kunnen wij deelnemen aan het besloten gedeelte.

Ons inziens is de parktuin met de oude opstallen nog geen campus. Ons inziens zou de nieuwbouw hooguit moeten bestaan uit één slank gebouw op een welafgewogen plek met een minimale footprint.

We omkaderen het park met een eigentijdse open en tegelijk markante omheining en doen concreet voorstellen om met minder verschillende materialen en gericht beheer daadwerkelijk een campus van de ‘parktuin met gebouwen’ te kunnen maken. Wij kiezen positie voor de nieuwbouw als een kleine broer aan de voet van het hoogste hoofdgebouw.

Deze oude parktuin met gebouwen zal een campus kunnen worden door meer eenheid en rust in beeld en materialen, alleen gras, bomen en groepen met struiken en een enkele soort verharding, goeie toegankelijkheid en de meer eenduidige omheining. Op deze campus ontwerpen we de vereiste interventies: de situatie en lobby van het nieuwe gebouw en een rijk gekleurde bloementuin in een sierlijk lint over de hele campus. De bloementuin heeft een paar mogelijkheden en effecten. Zij maakt eenheid en verscheidenheid. Vanuit de gebouwen is er per verdieping een ander overzicht. Vanuit de hoogbouw heeft het bloemenlint de kleuren van alle nationale vlaggen. Vanuit een lager standpunt verdeelt het lint het park in sfeervolle tuinen van gras, bomen, donkere Rododendrongroepen tegen de telkens anders gekleurde achtergrond van het bloemenlint. Het bloemenlint kan verwijzen naar de verbondenheid van de naties. De kennis van het microklimaat en de praktijk die nodig is om de bloemenzee te maken en te onderhouden op zoveel verschillende plekken en condities onder de oude bomen van de campus, verwijst naar de kennis en interesse van de te verwelkomen nieuwe bewoners.

Tijs Architecture uit Zürich met PAUL VAN BEEK LANDSCHAPPEN met als projectlandschapsarchitect Frank Rietveld, nieuwbouw en inrichtingsplan voor de directe omgeving van de nieuwbouw voor het klimaatbureau UNFCCC van de Verenigde Naties in Bonn voor het Bundesambt für Bauwesen und Raumordnung uit Berlijn in een masterplan voor de UN campus als geheel, eindselectie in besloten prijsvraag 2013.