wachten...

Succes

→ Winkelwagen bijgewerkt

Info

→ Winkelwagen bijgewerkt

Succes

E-mail verzonden!

Fout

E-mail niet verzonden!

Fout

Artikel niet meer op voorraad!

Fout

Succes

Succes

Fout

COVRA

modern landgoed aan de Westerschelde

In het Sloegebied aan de oevers van de Westerschelde bij Borsele is de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval COVRA gevestigd. In deze zeer dynamische omgeving van het Vlissingse industriegebied heeft de ‘campus’ een paradoxale permanente (statische) vestiging. Want lay-out, opstallen en inhoud zullen de komende 200 jaar (!!) niet (kunnen) worden gewijzigd. In de bunkers zijn alle verschillende soorten laag, middel, hoger en hoog radioactief afval opgeslagen tot hun eindwaarde is bereikt. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt op de werf is het Hoogradioactief Afval Behandelings- en Opslag Gebouw HABOG. Beeldend kunstenaar William Verstraeten is er in geslaagd het hele gebouw als kunstwerk neer te zetten door een even eenvoudige als geraffineerde beschildering in veranderende kleurstelling, letters en cijfers.

In 2012 en 2013 ontwikkelden wij een visie op de buitenruimte rond de gebouwen. Aanleiding is de ambitie van COVRA om een publieke functie te blijven vervullen en de voorgenomen nieuwbouw van een bunker voor laag radioactief afval. In tijd kan de COVRA-vestiging, volgens PAUL VAN BEEK LANDSCHAPPEN transformeren naar een fraai en misschien wel raadselachtig Landgoed aan de Westerschelde. Elementen op het voorgestelde COVRA-landgoed zijn de verkleurende centrale opslag HABOG, een belvedère en daktuin op de nieuwe bunker, een zogenoemde atoomklok in bloemenbermen, een fraaie toegangspoort en hekwerken, een opgroeiend bos, een omloop, een kunstroute, vista’s, zitjes en een waterpartij.

PAUL VAN BEEK LANDSCHAPPEN met William Verstraeten, Wim Beining en Ai architecten ingenieurs voor COVRA, structuurvisie 2013.